مصاحبه بامجله تغذیه دام و طیور و آبزیان-اردیبهشت 95
اینجانب غلامعلی آقاسی در سال 1363 از رشته شیمی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شدم و در همان سال به خدمت وظیفه سربازی اعزام پس از طی دوره آموزش نظامی، مامور به خدمت در کارخانه گلیسیرین و صابون ارتش شدم. در این کارخانه به عنوان مسئول تحقیق وتوسعه مشغول کار بودم و برای اولین بار در کشور طرح بازیافت گلیسیرین از پسآب را اجرا نمودم. پس از پایان خدمت وظیفه در شرکت خصوصی استخدام شدم و در این شرکت نیز برای اولین بار سولفوناسیون روغن را برای تولید روغنهای نرم کننده صنایع چرمسازی و نساجی فرموله و در کارخانه ابهر راهاندازی کردیم. در سال 1368 به زادگاه خود، شهرستان خوی، برگشتم وطرح تولید اسیدهای چرب و اسید استئاریک را مطرح نموده و پس از اخذ مجوز، یک شرکت تعاونی تاسیس نموده وکارخانه اسیدچرب وگلیسیرین را با دانش فنی خارجی احداث و راهاندازی کردیم. در سال 1381 شرکت پارس پاک کیمیا را برای تولید اسیدچرب و اسید استئاریک تاسیس کردم و با خرید زمین در شهرک صنعتی اشتهارد عملیات احداث کارخانه را آغاز نموده و برای اولین بار با دانش فنی بومی شده آن را در کوتاهترین زمان به مرحله تولید رساندیم. در این سالها اسیدچرب در صنعت دام و طیور نیز بعنوان یکی از مواد تغذیه ای مطرح شده بود لذا ما در شرکت پارس پاک کیمیا در مرحله اول با فرمولاسیون وساخت روغنهای مخصوص طیور و سپس طی مراحل قانونی اخذ مجوز، برای اولین بار تولید پودرهای چربی خالص و اسیدچرب مورد استفاده در خوراک دام را تولید و به بازار عرضه کردیم. این محصول تغییرات قیمت زیادی در بازار مصرف داشت و قیمت آن از 4500تومان در هر کیلو به 3800تومان تنزل کرد. ما برای بهروز کردن این محصول و تولید محصولات با مقیاس کمی و کیفی روز دنیا، اقدام به خرید دانش فنی نمودیم و برای احداث کارخانه جدیدی جهت تولید اسیدچرب های اشباع شده برای صنعت دام و اسیدچرب های غیراشباع از جمله اسید لینولئیک (اسید چرب امگا 6 ) که در خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار میگیرد، اقدام کردهایم که در سال جاری این طرح به مرحله بهرهبرداری خواهد رسید.
-حجم فعالیت در شرکت پارس پاک کیمیا برای روغنهای طیور در سال گذشته حدود 3000 تن و برای پودرچربی 2000 تن میباشد. اما در طرح توسعه که در بخش گذشته، شرح داده شد، پودرچربی به میزان 15000تن واسید لینولئیک تقطیرشده به میزان 10000 تن تولید خواهد شد. این مقدار میتواند نقش بسیار مهمی در خود کفایی کشور در این صنعت داشته باشد.
امروزه نقش و جایگاه کارخانجات خوراک دام و طیور کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر اینجانب، در سالهای اخیر کارخانجات خوراک دام و طیور کشور به ویژه در بخش طیور به جایگاه خود نزدیک شده اند و در بخش دام فاصله زیادی تا مطلوب وجود دارد. البته شرکت پارس پاک کیمیا
از حدود 2 سال قبل تا حال حاضر، شرکت پارس پاک کیمیا تنها تولیدکننده پودرچربی خالص مورد استفاده خوراک دام با استانداردهای کیفی جهانی در ایران میباشد. اما متاسفانه به دلیل نفوذ و قدرت مالی فراوان شرکتهای واردکننده (که به ویژه در دهه گذشته بدلیل واردات بی رویه وتضعیف تولید داخل از توانمندی مالی بسیاری برخوردار گشتهاند)، شرکت پارس پاک کیمیا با وجود نوآوری و بی رقیبی در داخل کشور و کیفیت قابل رقابت با محصولات مشابه خارجی، نتوانسته به جایگاه واقعی خود دست یابد. از دلایل عدم توفیق میتوان به رقابت منفی شرکتهای واردکننده اشاره نمود که با ورود ما به بازار ایران، چندین ماه با کاهش محسوس قیمت (حتی در مقطعی زیر قیمت تمام شده واردات) سعی به دلسردی ما از بازار خوراک دام نمودند. زیرا اختلاف قیمت با محصولات مشابه خارجی (قیمت پایینتر محصولات ما) یکی از نکات مورد پسند مصرف کنندگان پودرچربی میباشد. لذا اگر توجه و حمایت ویژه دولت به تولید داخلی و محدودکردن واردات نباشد، دستیابی به استقلال و خودکفایی و همچنین ایجاد اقتصاد مقاومتی نه تنها در صنعت خوراک دام و طیور بلکه در هیچ بخشی از تولید، موفق نخواهد بود.
4-اولین کار در این قسمت فاز مطالعاتی برای شناسایی مواد وارداتی وبررسی امکان تولید وتهیه طرحهای توجیهی برای این محصولات است در فاز بعدی معرفی این طرحها به سرمایه گذاران وکار آفرینان وکمک وارائه تسهیلات برای تولید آنهاست در فاز های بعدی برای کنترل واردات وکمک به خودکفایی واقتصاد مقاومتی تعیین تعرفه های وارداتی مناسب برای کاهش واردات وحمایت از تولید داخلی است بحث نظارت وکنترل کمیت وکیفیت کالاهای تولیدی در این زمینه و استاندارد سازی آنها اهمیت ویژه ای خواهد داشت.
5-فعلا در این زمینه اقدام عملی مشخصی دیده نشده است فقط افزایش تعرفه های وارداتی بعضی از اقلام کمک بزرگی بوده است . وامیدوارم در سال جاری ودولت نیز بتواند با همکاری بخش خصوصی وفعال کشور اقدامات عملی در این حوزه بردارد .
6-آقای دکتر
7-بعد از اقداماتی که در زمینه طرحهای زود بازده اتفاق افتاد وسرمایه های کلانی در کشور و نظام بانکی حیف ومیل شد وواختلافات زیادی در کشور انجام گرفت .نظام بانکی در سالهای اخیر بسیار کند ومحتاطانه عمل میکند ورغبتی برای وام وتسهیلات ندارد. جا دارد که دولت در این زمینه با تصویب قوانین وبخش نامه های مناسب در جهت رفع معضلات تولید کنندگان بویژه برای بروز کردن ماشین الات وتکنولوژی قدمهایی بردارد در چند سال اخیر اقداماتی برای تامین سرمایه در گردش واحدها به عمل امده است.