تغذیه و مدیریت پرورش گاوهای خشک
در اصل در گاوداری های صنعتی دوره خشکی گاو و close up مرحله بسیار کلیدی در گاوداری می باشد و به ماههای آخر آبستنی گاو شیری اطلاق می گردد که در نتیجه تغییرات زیاد و رشد و نمو نهایی جنین و اینکه ماده گاو بتواند نیازهای نگهداری و رشد جنین را حفظ کند و لطمه ای هم به میزان تولید شیر در دوره شیرواری بعدی وارد نشودذ ما الزاما مجبور به قطع شیردوشی در گاو می شویم. طول دوره خشکی به طور متوسط 8-6 هفته می باشد که نتایج آن موجب افزایش تولید شیر در دوره بعدی شیرواری می گردد.
مدیریت وزن گاو در طول مدت بارداری
در ماده گاوهای صنعتی به طور متوسط 285-290 روز مدت بارداری داریم که افزایش وزن دستگاه تناسلی گاو تا حدود 85 کیلوگرم هم می شود که تقریبا 45 کیلوگرم مربوط به جنین (گوساله) و مابقی مربوط به مایع جنین و جفت و غیره می باد.
سیکل بارداری
اگر بخواهیم سیکل بارداری گاو را به 3 دوره تقسیم کنیم تقریبا 3/2 اول بارداری به تکامل رحم و جفت و 3/1 نهایی به رشد و توسعه جنین صرف می شود که تقریبا در 8-6 هفته آخر بارداری وزن جنین بیش از 70% وزن نهایی تولید خواهد شد. در طول 8-6 هفته نهایی باید استراتژی درستی جهت تغذیه گاو خشک اتخاذ گردد. به علت اینکه در دوره شیرداری به حداکثر پتانسیل تولید شیر و آغوز (ماک) با کیفیت و گوساله سالم با وزن ایده آل دست پیدا کنیم.
احتیاجات و مواد مغذی گاو در دوره خشکی و close up
در این مقطع حساس نیاز به پروتئین و انرژی و بالانس آنیون-کاتیون (کلسیم-فسفر- منیزیم) بسیار حیاتی می باشد. زیرا هم بدن مادر در حال رشد و هم جنین احتیاجات مضاعفی پیدا می کند و همچنین توسعه غدد شیری و رشد و تمایز جنین هفته به هفته متفاوت خواهد بود.
در 8 هفته نهایی بارداری نیاز پروتئین بالانس و انرژی و سطوح مواد و ویتامینی-معدنی مضاعف شده و کارائی پروتئین قابل هضم برای رشد جنین در حدود 45% برآورد شده است.
در نتیجه نیاز گاو خشک به انرژی و پروتئین و مکمل ها به 3 بخش تقسیم بندی می گردد.
پروتئین 2- انرژی 3- مواد معدنی/ویتامینه
تغذیه و مدیریت پرورش گاوهای خشک
پروتئین (تغذیه و مدیریت پرورش گاوهای خشک)
در بخش تامین مواد پروتئینی با توجه به نیاز متفاوت هفتگی امکان تغییر جیره به صورت زود هنگام (هفتگی) نمی باشد ولی بهتر است در 8-6 هفته نهایی بارداری خوراک بالانس شده با سطح پروتئین حداقل 5/16-5/14 درصدبا قابلیت هضم استاندارد کالیبره گردد.
پروتئین خوراک باید بهترین کیفیت را داشته باشد و از نظر اسید امینه ؟ بالانس گردد.. مصرف پروتئین با کیفیت و بالانس در دوره انتظار زایش close up تاثیر بسزایی بر کیفیت آغوز تولیدی مادر دارد.
نمودار
جیره گاو خشک باید ساختار مناسب و خوش خوراک باشد. و قدرت انتخاب از گاو گرفته شود و در ضمن بالانس مواد معدنی بسیار حیاتی بوده و جیره باید حاوی مقدار برابر cu (کلسیم) p (فسفر) mg (منیزیم) باشد و به سطوح Na (سدیم) و k پتاسیم و اینکه باید این مواد کم مصرف شود (k & Na) و بالانس درست در جیره انجام گردد. و در دوره های آب و هوایی گرم و سرد غلظت انرژی باید افزایش یابد.
میزان غذای روزانه دام
در دوره خشکی هر گاو در روز باید حدود 13-10 کیلوگرم ماده خشک (DM) مصرف کند که بسته به نژاد دام و تعداد شکم زایش متفاوت است. توجه مضاعف به دوره خشکی و عاری بودن از استرس و خوراک و آب و فضای آخور مناسب باید لحاظ گردد.
همیشه تلیسه های انتظار زایش و گاو خشک از هم جدا شوند و راهروهای انتقال نباید لیز باشد و فضای هر گاو جهت رفاه و استراحت کافی حدود 8 متر مربع در نظر گرفته شود.
انرژی (تغذیه و مدیریت پرورش گاوهای خشک)
انرژی مورد نیاز گاو باردار به دو قسمت تقسیم می گردد. 1- احتیاجات جنین در حال رشد و دستگاه تناسلی 2- احتیاجات نگهداری (maintenance) (NEM) و توجه ویژه به متابولیسم پایه گاو در این دوره بسیار مهم می باشد.
به علت تغییرات شدید هورمونی افزایش متابولیسم پایه بافت های تناسلی در گاو ماده را شاهد خواهیم بود.
حالا با مطالعه مقاله تغذیه و مدیریت پرورش گاوهای خشک میدونیم که چطور تغذیه و مدیریت پرورش گاوهای خشک خودمون رو انجام بدهیم